Quercetine goed voor het hart

TNO heeft ontdekt hoe quercetine in groenten hartgezondheid bevordert. TNO stelt dat quercetine, een natuurlijke antioxidant in thee en vele soorten groenten en fruit, vanwege de verwachte positieve effecten op ontstekingen, oxidative stress en ongewenste celgroei, een veelbelovend voedingsmiddel kunnen zijn om hart- en vaatgezondheid te bevorderen.

Onderzoekers van TNO gebruikten humane cellen en geavanceerde gen-analyse methoden om aan te tonen dat quercetine de ontsteking in de bloedvaten vermindert en hierdoor aderverkalking voorkomt. Ze punliceerden hun bevindingen in Atherosclerosis.

Bevolkingsonderzoek

Bevolkingsonderzoek duidde er al op dat mensen die relatief hoge hoeveelheden quercetine via hun voeding binnenkrijgen weinig hart- en vaatziekten hebben. Voorbeelden van voedingsmiddelen die veel quercetine bevatten zijn thee, appelen, druiven, citrusvruchten, tomaten, broccoli en groene bladgroenten. Quercetine is een polyfenol, een groep van stoffen waaronder ook antioxidanten vallen. Men verwachtte dat de gezondheidsvoordelen van quercetine optreden vanwege de antioxidatieve en anti-inflammatoire eigenschappen ervan. Dat heeft TNO nu bevestigd.

mbog 736tllogo batc footerOnze praktijk is aangesloten bij de beroepsverenigingen MBOG en BATC.