Ook magere mannen kunnen diabetes krijgen

Magere mannen kunnen ook hartaandoeningen en suikerziekte krijgen. Een groep internationale onderzoekers, onder wie onderzoekers van het Erasmus MC in Rotterdam, ontdekte een gen dat ervoor zorgt dat mensen minder lichaamsvet hebben, maar tegelijkertijd een grotere kans hebben op overgewichtziektes. Ze publiceren hier zondag over in het wetenschappelijke tijdschrift Nature Genetics.

Het is algemeen bekend dat mensen met overgewicht een groter risico hebben op hart- en vaatziektes en suikerziekte, omdat zij meer vet hebben rond de organen.
Maar slanke mensen blijken ook heel wat van dat gevaarlijk vet te kunnen hebben, ook al is dat met het blote oog niet zichtbaar. Het vet slaat zich bij de mensen met een variatie in het nieuw ontdekte gen minder op onder de huid, maar wel rond de organen waardoor de kans op bijvoorbeeld diabetes kan worden vergroot.
''Het zou kunnen dat het ook omgekeerd werkt. Dus dat je de aanleg hebt om vet onder de huid te stapelen terwijl dit niet per definitie slecht voor de gezondheid hoeft te zijn'', aldus Carola Zillikens van het Erasmus MC, een van de betrokken onderzoekers.

Ongezond

Hierdoor zou bijvoorbeeld ook verklaard kunnen worden waarom sommige mensen met overgewicht geen diabetes ontwikkelen. ''Maar te veel eten en overgewicht blijven sowieso ongezond'', benadrukt ze. Opvallend is dat het gen meer effect lijkt te hebben bij mannen dan bij vrouwen. Dat heeft waarschijnlijk te maken met de verdeling van vet over het lichaam. Mannen hebben al relatief minder onderhuids en meer buikvet.

Concreet

Het duurt nog wel even voordat we concreet wat kunnen met deze bevindingen. ''Het is niet zo dat mensen morgen al naar de dokter moeten om te testen of ze deze genvariant hebben'', aldus Zillikens. Maar door de bevindingen van dit onderzoek krijgen wetenschappers wel meer inzicht in de relatie tussen vetzucht en ziektes. Dat leidt hopelijk weer tot nieuwe preventiemogelijkheden en behandelingen van hart- en vaatziektes en suikerziekte, ''maar dat zal niet op korte termijn het geval zijn'', denkt Zillikens.

mbog 736tllogo batc footerOnze praktijk is aangesloten bij de beroepsverenigingen MBOG en BATC.