Magnesium gunstig voor bloeddruk

In deze meta-analyse, uitgevoerd door onderzoekers van de Britse University of Hertfordshire, werden 22 van de 141 studies naar het effect van magnesium op de bloeddruk ingesloten. In totaal werden de resultaten van bijna 1.200 proefpersonen geanalyseerd. De follow-up periode van de studies varieerde tussen de 3 en 24 weken en de doseringen elementair magnesium varieerden van 120 mg/dag tot 973 mg/dag, met een gemiddelde dosering van 410 mg elementair magnesium per dag.

Na analyse van alle data bleek dat suppletie met magnesium leidde tot een significante daling van zowel de systolische als de diastolische bloeddruk. Dit effect werd groter naarmate de dosering hoger werd. Hoewel niet alle in de meta-analyse betrokken studies een bloeddrukdaling konden aantonen, was er toch sprake van een overall verlaging van de systolische bloeddruk met 3-4 mmHg en van de diastolische bloeddruk met 2-3 mmHg.

De beste resultaten werden bereikt met doseringen van meer dan 370 mg per dag. Uit de analyse wordt geconcludeerd dat magnesiumsuppletie voor een kleine, maar desalniettemin klinisch relevante daling van de bloeddruk kan zorgen wanneer er sprake is van een hoge bloeddruk (hoger dan 140/90 mmHg). Farmaceutische studies beschrijven dat een vermindering van 0,8-2 mmHg al klinisch relevant is voor het verlagen van de kans op coronaire hartziekten, hartfalen en beroertes.

Het Westerse voedingspatroon bevat gemiddeld gezien te veel zout (natrium), wat een bloeddrukverhogend effect heeft. Magnesium is één van de nutriënten die dit effect kan tegengaan. Helaas blijkt uit onderzoek dat veel mensen te weinig magnesium binnenkrijgen met de voeding. Een supplement kan hiervoor in sommige gevallen de juiste aanvulling geven.

Kas L, Weekes J, Carpenter L: Effect of magnesium supplementation on blood pressure: a meta analysis; European Journal of Clinical Nutrition, 8 februari 2012 (doi 10.1038/ejcn.2012.4) (Epub ahead of print)

mbog 736tllogo batc footerOnze praktijk is aangesloten bij de beroepsverenigingen MBOG en BATC.