Minder depressieve klachten door visolie

Een lage dosering omega 3-vetzuren kan depressieve klachten bij ouderen verminderen.

De studie werd uitgevoerd bij 66 vijfenzestigplussers. Ze hadden geen dementie, maar er was wel sprake van een milde depressie zoals bleek uit een score van 5 tot 11 punten op de Geriatrische Depressie Schaal-15 (GDS-15). De ouderen werden verdeeld in twee groepen. De personen in de suppletiegroep kregen gedurende een half jaar dagelijks 300 mg EPA en 300 mg DHA. De anderen kregen een placebo. Er was geen significant verschil in opleidingsniveau, gebruik van antidepressiva, alcohol, tabak, chronische ziektes, leeftijd, BMI, de concentratie C-reactief proteïne en het totaal cholesterolgehalte tussen beide groepen.

Na 6 maanden suppletie bleek het gebruik van visolie in vergelijking met de placebo te leiden tot een significante verbetering van de depressie. Hierbij werd gecorrigeerd voor het cholesterolgehalte, de BMI en een slecht functionerende schildklier. Ouderen met een milde depressie kunnen baat hebben bij het gebruik van visolie. In eerdere studies werd al een relatie gevonden tussen visolie en depressies.

Tajalizadekhoob Y, Sharifi F, [..], Azirnipour S. The effect of low-dose omega 3 fatty acids on the treatment of mild to moderate depression in the elderly: a double-blind, randomized, placebo-controlled study. Eur Arch Psychiatry Clin Neurosci 2011. (Bron: side Ortho). 

mbog 736tllogo batc footerOnze praktijk is aangesloten bij de beroepsverenigingen MBOG en BATC.